Lenteweer zorgt voor goede sfeer jachthavens

Nieuws: Lenteweer zorgt voor goede sfeer jachthavens | Boten kopen | Jachten verkopen | Botengids.nl

Het ongekend mooie voorjaar zorgt niet alleen voor volle terrassen, bij jachthavens staan de bootkranen niet stil en melden zich al bijna dagelijks passanten uit binnen- en buitenland. “Iedereen wil zo snel mogelijk te water”. De stemming op de havens bleek zeer positief. “De sfeer is goed in de haven, ook onder ondernemers”, zegt Gerrit Gortzak, bedrijfsleider bij Jachthaven Naarden. “Er zijn zelfs mensen die hun boot in de verkoop hadden en besloten hebben om toch nog even door te varen.”

Bootkraan

Vooral de bootkranen staan niet stil. “Er is meer leven in de brouwerij dan normaal rond deze tijd”, zegt een havenmederwerker van Marina Stavoren. “Kraanafspraken gaan naar voren en gelukkig kan dat, want we hebben drie bootkranen die de hele dag kunnen draaien.” Elders in het land is het al net zo druk. “Mensen bellen de hele dag of hun boot er in mag”, zegt Esther Smans van Jachthaven Biesbosch. “De kraan draait bij ons de hele dag en elk half uur gaat een nieuwe boot te water”, bevestigt ook Shadna Raghoenath van Marina Muiderzand. “We willen dat 31 maart alle boten erin liggen.”

Begrip

Hoewel door de drukte soms wachttijden ontstaan, begrijpen mensen het wel als hun boot niet meteen te water kan. “Wij hebben geen kraanschema. Mensen die hun boot te water willen, kunnen we bijna allemaal snel helpen, en als hun boot op een onhandige plek in de loods staat, lossen we dat gewoon op”, zegt Sven Schuitemaker, havenmeester van de Compagnieshaven Enkhuizen.  ”De boten gaan er nu af en aan in”, zegt ook René Leclou van Jachthaven Bruinisse, die aangeeft dat iedereen bijna direct geholpen kan worden.

Passanten

“Vandaag kregen we er vier passanten bij”, zegt Leclou, die er wel aan toevoegt dat mensen ondanks het mooie weer rekening moeten blijven houden met de omstandigheden en het koude water. “We hebben deze week een passant gehad die met harde wind de zee op wilde en dat hebben we maar afgeraden.” Bij de Compagnieshaven Enkhuizen kwamen naast Nederlanders ook al de eerste Duitsers en Noren overnachten.

Ook de andere havens konden passanten verwelkomen, waarbij het overigens voornamelijk grote jachten zijn die een plekje zoeken voor de nacht. Zelfs bij Waddenhaven Texel hebben ze de eerste passanten gehad, ‘maar dat zijn echt de die-hards’, aldus havenmeester Danielle de Lussanet de la Sabloniere. “Wij gaan 28 maart eigenlijk pas echt open.”

Vrolijk

Al met al klinken er vrolijke geluiden vanuit de Nederlandse jachthavens. Waar vorig jaar de temperatuur rond deze tijd nog te laag was om lekker te klussen, is nu bijna iedereen druk bezig de boot klaar te maken voor het vaarseizoen. Ook de horeca en watersportwinkels doen al goede zaken, wat geen vervelende bijkomstigheid is na de slechte jaren die achter ons liggen.

Al achten de havenmedewerkers de kans groot dat het de komende weken wat minder goed weer wordt, is iedereen het er over eens dat vroege lenteweer goed is voor de sfeer. Gortzak: “Als je eerder je boot klaar hebt voor het vaarseizoen, kun je iedere mooie dag die er komt meepakken en heb je sowieso een goed vaarseizoen.”